Spira

Deckare i julpapper

Inte bara DaVinci-koden lockar till sträckläsning i mellandagarna. Religion och spänning verkar höra tätt ihop. Spira tipsar om deckare till julklappssäcken.

Det finns många kopplingar mellan deckare och Bibeln. Bibeln innehåller några av de tidigaste detektivberättelserna. När kung Salomo ställs inför två kvinnor med ett barn, varav båda hävdar att barnet är deras, gillrar han – listig som vilken tv-deckare som helst – en klurig fälla så att sanningen kommer fram. Profeten Daniel löser också flera knepiga nötter – bland annat avslöjar han falska gudar genom att strö ut ett tunt lager aska över tempelgolvet.

Dessutom har många deckare inspirerats av Bibeln, inte minst titlarna Roten till det onda av Ulla Trenter och Stenarna skola ropa av Ruth Rendell är ett par exempel.

Andra deckare utspelar sig i kyrklig miljö. Kanske mest känd är Rosens namn av Umberto Ecco.

Senaste åren har det också dykt upp ett antal svenska huvudpersoner med kyrkkoppling. Fängelseprästen Ingrid i Helena von Zweigbergks deckare och juristen Rebecka från Kiruna i Åsa Larssons böcker är väl värda att lära känna.

TIPS FÖR HÅRDA PAKET

Sinne utan svek

Av Inger Jalakas

Tre böcker förlag (2005)

En kropp hittas i en nerbrunnen kyrka i Bohuslän. Kriminalinspektören Margareta Nordin försöker lösa fallet bland bibeltrogna bohuslänningar och lesbiska präster och poliser.

Boken släpptes i samband med årets Pridefestival och behandlar bland annat kyrkans inställning till homosexualitet.

Det blod som spillts

Av Åsa Larsson

Albert Bonniers förlag (2004)

I Solstorm, den första romanen om juristen Rebecka, hittades en karismatisk ledare för en sektliknande församling mördad i Kiruna kyrka. Historien hade ingredienser som för tankarna till Knutby.

I roman nummer två står Svenska kyrkan i fokus. En kvinnlig otraditionell präst är mördad. Är det kvinnoprästmotstånd som ligger bakom? Det blod som spillts utsågs till ”Bästa svenska kriminalroman 2004”.

Hon som bar skammen

Av Helena von Zweigbergk

Bokförlaget Semic (2004)

Den tredje kriminalromanen med fängelseprästen Ingrid Carlberg som huvudperson. När en av Laura, en av de intagna på kvinnofängelset, berättar om sitt liv som prostituerad och knarkkurir blir Ingrid indragen av en kejda av våld och hot.

Även om den yttre handlingen är spännande, är det frågorna om livslögner och skam som är riktigt intressanta.

De tidigare romanerna om fängelseprästen heter Det Gud inte såg (2001) och Kärleken skär djupa sår (2003)

Fler tips: Bibeln i deckare

Dela

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!