Spira

”Alkohol är inget alternativ”

Henke Källgren hade varit missbrukare i flera år, men när en nyinflyttad granne drog med honom på ett självhjälpsmöte enligt tolvstegsprogrammet förändrades det.
– Jag är tacksam att jag har fått verktyg till ett bättre liv, säger han.

I ett litet, men ombonat kök, i en lägenhet i Umeå sitter Henke med en tekopp i handen. På väggarna hänger barnteckningar av hans dotter Saga och sambon Malins dotter Ylva-Lee. Bredvid hänger en kopia av tolvstegsprogrammets sinnesrobön.

För fem år sedan bodde Henke i ett hus i Vindeln med Saga och hennes mamma. Han hade just utbildat sig till fritidsledare på folkhögskolan i Vindeln och arbetade med problemungdomar.

Henke var själv före detta missbrukare, och hade använt alkohol och droger sedan de tidiga tonåren. I början av tiden på folkhögskolan hade han tillbringat ett par månader på ett behandlingshem i Stockholm där man tillämpar tolvstegsprogrammet, och nu var han problemfri, ansåg han.

Tog på allvar

– Jag tyckte att jag hade gått i mål. Jag hade utbildning, jobb och en familj och levde ett Svensson-liv. Det var viktigt för mig eftersom jag själv inte vuxit upp med någon riktig familj, berättar Henke.

Men förhållandet med Sagas mamma tog slut och då brakade Henke ihop.

En kväll innan han skulle flytta stod han ute och rökte. Grannen på andra sidan staketet, nyinflyttad från Stockholm, frågade hur han mådde. När Henke sa att det inte var så bra, föreslog mannen att de skulle gå på ett självhjälpsmöte, trots att Henke inte hade berättat att han var före detta missbrukare.

– Först blev jag nästan arg, men sen var det som att sticka hål på en uppblåst ballong. Det kändes skönt, berättar Henke.

Samma kväll tog de bilen in till ett möte i Umeå. Tidigare hade Henke använt tolvstegsprogrammet på sitt eget sätt. Han var besvärad av att det talas så mycket om Gud, och la därför den biten åt sidan. Denna gången tog han programmet på allvar.

– Jag fick bortse från mina egna åsikter om Gud och försöka lita på att programmet fungerar. Och då började det hända saker, minns Henke.

I tolvstegsprogrammet betonas att man inte kan lösa sina problem på egen hand, utan behöver hjälp från en kraft utifrån, Gud, ”sådan som man själv uppfattar honom”. När Henke började vända sig till det han idag kallar Gud försvann hans känsla av ensamhet och utanförskap. Det var den känslan han tidigare hade försökt skjuta ifrån sig med hjälp av droger och relationer. Nu valde han istället att leva ensam och försöka skapa en bra tillvaro åt sig själv och sin dotter.

– Då när jag hade slutat att jaga efter en relation och levt ensam ett tag kom Malin.

Droger lockade inte

När Henke och Malin hade varit tillsammans i några månader råkade Malin ut för en bilolycka där hon nästan miste livet.

– Jag hade tidigare funderat på vad som skulle kunna få mig att börja missbruka igen, och då tänkt mig en liknande situation. Men när det väl hände fanns alkohol och droger inte med som ett alternativ.

I dag jobbar Henke med missbruksvård inom socialtjänsten i Umeå, samtidigt som han läser till alkohol- och drogterapeut.

– Det är en utbildning inom tolvstegsprogrammet, som är det jag vill jobba med. Där kan jag ge det jag själv har fått, säger Henke.

Senast uppdaterad: 23 februari 2010

Dela

Sedan millennieskiftet är Henke Källgren helt och hållet drogfri. Idag läser han till alkohol- och drogterapeut samtidigt som han jobbar med missbruksvård

Bild: Anna-Karin Drugge

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!