Spira

Namnlista mot sexbrottsutredning

Kyrkan ska inte själv utreda misstankar om allvarliga sexuella övergrepp utan lämna över det till polisen. Så lyder en protestlista med ett hundratal namnunderskrifter som har inkommit till kyrkonämnden i Umeå.

– Vi har tagit del av protestlistan och presenterat den både i arbetsutskott och i kyrkonämnd. Nämnden har beslutat att ta hjälp av en jurist för att granska vad som verkligen gäller vid misstankar om sexuella övergrepp. Det finns nämligen inga klara riktlinjer inom Luleå stift , säger Stig Lundmark,c, kyrkonämndens ordförande.

Medborgaraktion

Protestlistan är en spontan medborgaraktion av en kvinna som inte i direkt sak förklarar bakgrunden till listan. Hon vidhåller dock att kyrkan inte respekterar det svenska rättsväsendet och den ordning som gäller för utredning av misstankar om sexualbrott.

Friad av rätten

– Vi antar att kvinnan syftar på utredningen kring den våldtäktsmisstänkte kyrkoanställde mannen som blev friad av tingsrätten i våras. Hans ärende är i dagsläget överklagat av åklagaren till hovrätten. Mannen fick 15 månaders avgångslön för att sluta sin tjänst i kyrkan, det var inte möjligt för honom att stanna kvar på sin tjänst. I vårt fall är ärendet utagerat, säger Lundmark.

Spira har sökt kvinnan för en kommentar men utan framgång.

Dela

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!